woorden - betekenis
goedkope inktpatronen en toners

Oudnoors

Betekenis van "Oudnoors" volgens wikipedia:
Oudnoords is de term die gebruikt wordt om de Scandinavische taal vanaf de vroege middeleeuwen mee aan te duiden. Het is een Germaanse taal die vanaf de 8e eeuw tot ongeveer het jaar 1350 in de Scandinavische landen inclusief IJsland, Groenland, Shetland, Faeröereilanden en andere eilanden in het westelijke zeegebied werd gesproken; dus gedurende de Vikingtijd en daarna. De voorloper van het Oudnoords is het Oernoords. De Oernoordse periode wordt gerekend tot ongeveer 700. Omstreeks deze tijd ondergaat het Oernoords drastische veranderingen in de zogenaamde Syncopische Periode, en de Oudnoordse taal ontstaat. Ongeveer gelijktijdig met de Zwarte Dood verdwijnt het Oudnoords in Scandinavië, maar blijft op IJsland voortbestaan. Na 1350 wordt de taal die in Noorwegen gesproken werd, Middelnoors genoemd. De Middelnoorse periode wordt tot ongeveer 1550 gerekend. Na de Reformatie wordt de Noorse taal dan Nieuwnoors genoemd, en deze taal bleef tot op heden bewaard. Het uitsterven van de Oudnoordse taal in Scandinavië is gekenmerkt door het verlies van grammatische morfologie, dat wil zeggen buigingsvormen, en de opname van veel Nederduitse termen. Hetzelfde fenomeen van grammatische vereenvoudiging ziet men ook als men het Nederlands met het Duits vergelijkt.
Dit is slechts een flard van de hele tekst. Er is uiteraard veel meer info te vinden op het fantastische wikipedia. Lees de actuele tekst hier.

Het aantal letters van Oudnoors is 8

Woorden die je volledig kan terugvinden in "Oudnoors":
- Noor
- Noors
- Oor
- Or
- Oud
- Ud

Woorden die je kan vormen gebruik makend van de letters van "Oudnoors", in willekeurige volgorde:
- Do
- Don
- Donor
- Dons
- Door
- Doorn
- Doos
- Dor
- Dors
- Dos
- Dr.
- Drs.
- Ds.
- Dun
- Duo
- Duro
- Dus
- Nood
- Noor
- Noord
- Noords
- Noors
- Nor
- Nors
- Nou
- NS
- Nu
- Ons
- Onus
- Oor
- Oord
- Or
- Os
- Oud
- Rond
- Rondo
- Rood
- Roos
- Ros
- Run
- Rund
- Rus
- Snood
- Snor
- Sonoor
- Sou
- Sound
- SRD
- Ud
- Urn

"Oudnoors" bevat de volgende letters:
- 1 x d
- 1 x n
- 3 x o
- 1 x r
- 1 x s
- 1 x u

De MD5-hash van het woord "Oudnoors" is: e95661eacf19c9b8935a7dcc85124b24
MD5 (Message Digest Algorithm 5) is een veelgebruikte cryptografische hashfunctie met een 128-bit hashwaarde. MD5 is als internetstandaard (RFC 1321) gebruikt in vele veiligheidstoepassingen en wordt ook gebruikt om de integriteit van bestanden te controleren.

De SHA1-hash van het woord "Oudnoors" is: c52f2625cd8b2c45e9186722f468730a23856154
De SHA-familie (Secure Hash Algorithm) is een verzameling gerelateerde cryptografische hashfuncties ontworpen door de Amerikaanse National Security Agency en gepubliceerd door het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology.

Via Rot13 encodering wordt "Oudnoors" omgezet in: "Bhqabbef"
Rot13 is een simpel encryptiealgoritme. Het behoort tot de Caesarrotaties (waarbij een alfabet gebruikt wordt dat een aantal plaatsen verschoven is). Het idee is om letters dertien plaatsen op te schuiven in het alfabet, en bij de Z weer terug te gaan naar de A.


Lista de palabras
Betekenis en definitie van heel wat Spaanse woorden.

Liste de mots
Wie een uitstap naar Frankrijk plant, kan zich alvast onderdompelen in de Franse taal.

Inktpatronen
De goedkoopste toners en inktpatronen. Zowel originele als compatibele producten.

Chinese vertalingen
China Connection: vertalingen en tolken Chinees-Nederlands, zowel vrij als beëdigd.
© woordenlijst.eu