woorden - betekenis
goedkope inktpatronen en toners

Deeltje

Betekenis van "Deeltje" volgens wikipedia:
Een deeltje is een kleine hoeveelheid materie. De benaming wordt zowel voor ondeelbare (elementaire) deeltjes als voor systemen van meerdere deeltjes gebruikt. Enkele typen deeltjes, van groot naar klein:
- Stofdeeltjes zijn maximaal 500 micrometer (0,5 mm) in diameter. Huisstof bestaat uit een mengsel van huidcellen, textielvezeltjes en stof van buiten.
- Roetdeeltjes zijn maximaal 5 micrometer. Ze bestaan voornamelijk uit koolstof en ontstaan bij onvolledige verbranding.
- Rookdeeltjes zijn 0,01 tot 1 micrometer in diameter. Het zijn verbrandingsproducten die als aerosol in de lucht hangen. Hoewel een rookdeeltje niet met het blote oog zichtbaar is, bestaat het toch nog uit ongeveer een miljard atomen.
- Moleculen zijn de kleinste hoeveelheden van stoffen: als een molecuul verder opgedeeld wordt, is het niet meer van die stof (een watermolecuul dat wordt gesplitst, is geen water meer). Een molecuul bestaat uit twee of meer atomen, die aan elkaar gebonden zijn doordat enkele van hun elektronen in een gezamenlijke toestand verkeren. Het kleinste molecuul is waterstof (H2) met een lengte van 1,5 ångström (1,5 × 10?10 m ofwel 150 miljoenste micrometer). De meeste moleculen zijn een paar tot enkele tientallen ångström in doorsnee. Een DNA-molecuul is in zijn opgerolde vorm als chromosoom 0,2 tot 20 micrometer lang. Er is in principe geen limiet aan de grootte van een molecuul. Zo is een diamant bijvoorbeeld 1 molecuul. De Cullinan, de grootste gevonden diamant van 621,2 gram, is dus een molecuul van 3,12 × 1025 koolstofatomen. Ook ver gecrosslinkte plastics kunnen als een molecuul worden opgevat.
- Atomen zijn de bouwstenen van moleculen. Het kleinste atoom is het heliumatoom (He) met een middellijn van 0,6 ångström, het grootste is francium (Fr) met een doorsnee van 5,4 ångström. Een atoom bestaat uit een kern met positieve lading, waar een of meer elektronen omheen bewegen.
- De atoomkern is het binnenste deel van een atoom. Hij is positief geladen; de lading bepaalt met welk atoom we te maken hebben. Een atoomkern is ongeveer 10?14 m (10 femtometer ofwel een-tienduizendste ångström) groot.
- Subatomaire deeltjes zijn kleiner dan het atoom en de atoomkern. Sommige zijn elementair (ondeelbaar), andere bestaan uit een aantal elementaire deeltjes tezamen. Ze zijn minder dan 1 femtometer (10?15 m) in middellijn. Er zijn er meer dan 250 experimenteel waargenomen; het proton, het neutron en het foton zijn enkele voorbeelden.
- Elementaire deeltjes zijn niet verder op te delen. Volgens de huidige inzichten, vervat in het standaardmodel, zijn bijvoorbeeld elektronen, fotonen en quarks elementaire deeltjes. De deeltjes zijn zeer klein, en van sommige elementaire deeltjes is niet met zekerheid te zeggen of ze wel ruimte innemen ? het zouden ook puntdeeltjes kunnen zijn. Volgens de onbevestigde snaartheorie zijn elementaire deeltjes ten minste 10?35 m groot.
Dit is slechts een flard van de hele tekst. Er is uiteraard veel meer info te vinden op het fantastische wikipedia. Lees de actuele tekst hier.

Definitie van "Deeltje" volgens wiktionary:
- verkleinwoord van het zelfstandig naamwoord deel
- (natuurkunde) atomaire onderdeel
Dit is niet de volledige tekst. Er is meer info te vinden op het formidabele wiktionary. Lees de actuele tekst hier.

1 of meerdere synoniemen van (of puzzelwoorden gelinkt aan) "Deeltje":
- Boson (5 lang)
- Elektron (8 lang)
- Fractie (7 lang)
- Partje (6 lang)
- Stip (4 lang)

In een puzzelwoordenboek zijn wellicht meer resultaten te vinden, maar puzzelaars kunnen mogelijks toch geholpen worden met bovenstaande lijst, tijdens het invullen van bijvoorbeeld een kruiswoordraadsel. Ook voor tekstschrijvers of vertalers is het interessant steeds een paar alternatieven achter de hand te hebben voor een regelmatig terugkerend woord. De synoniemen zijn dus niet enkel bedoeld als hulp bij het puzzelen of tijdens het oplossen van een kruiswoordpuzzel, raadsel of kwis.

Spellingsinfo te vinden op het onvolprezen woordenlijst.org:
[deel·tje], het, deeltjes [deel·tjes]

Het aantal letters van Deeltje is 7

"Deeltje" vertaald naar het Duits:
- stück
- stückchen
- teil
- teilchen

"Deeltje" vertaald naar het Engels:
- fragment
- item
- part
- particle
- small part

"Deeltje" vertaald naar het Frans:
- bout
- fraction
- morceau
- parcelle
- part
- particule
- petit bout
- quartier

"Deeltje" vertaald naar het Spaans:
- parte
- repuesto

Woorden waarin "Deeltje" helemaal voorkomt:
- Alfadeeltje
- Antideeltje
- Bètadeeltje
- Deeltjesbundel
- Deeltjesfysica
- Deeltjesfysicus
- Deeltjesonderzoek
- Deeltjesversneller
- Elementairedeeltjesfysica
- Gruisdeeltje
- Higgsdeeltje
- Kerndeeltje
- Kleideeltje
- Luchtdeeltje
- Roetdeeltje
- Stofdeeltje
- Superdeeltjesversneller

Woorden die je volledig kan terugvinden in "Deeltje":
- De
- Deel
- Eelt
- El
- Je

Woorden die je kan vormen gebruik makend van de letters van "Deeltje", in willekeurige volgorde:
- De
- Deel
- Del
- Dj
- E.d.
- Edel
- Edele
- Eed
- Eelt
- El
- Je
- Jee
- Jet
- Led
- Leed
- Let
- Te
- Tel

"Deeltje" bevat de volgende letters:
- 1 x d
- 3 x e
- 1 x j
- 1 x l
- 1 x t

De MD5-hash van het woord "Deeltje" is: c196903453e78febe9e2f892ed211efa
MD5 (Message Digest Algorithm 5) is een veelgebruikte cryptografische hashfunctie met een 128-bit hashwaarde. MD5 is als internetstandaard (RFC 1321) gebruikt in vele veiligheidstoepassingen en wordt ook gebruikt om de integriteit van bestanden te controleren.

De SHA1-hash van het woord "Deeltje" is: 09962b2d616a72b3247e7648156200ffc5fae24f
De SHA-familie (Secure Hash Algorithm) is een verzameling gerelateerde cryptografische hashfuncties ontworpen door de Amerikaanse National Security Agency en gepubliceerd door het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology.

Via Rot13 encodering wordt "Deeltje" omgezet in: "Qrrygwr"
Rot13 is een simpel encryptiealgoritme. Het behoort tot de Caesarrotaties (waarbij een alfabet gebruikt wordt dat een aantal plaatsen verschoven is). Het idee is om letters dertien plaatsen op te schuiven in het alfabet, en bij de Z weer terug te gaan naar de A.


Lista de palabras
Betekenis en definitie van heel wat Spaanse woorden.

Liste de mots
Wie een uitstap naar Frankrijk plant, kan zich alvast onderdompelen in de Franse taal.

Inktpatronen
De goedkoopste toners en inktpatronen. Zowel originele als compatibele producten.

Chinese vertalingen
China Connection: vertalingen en tolken Chinees-Nederlands, zowel vrij als beëdigd.
© woordenlijst.eu